O restructurare ecologică durabilă

O vilă a anilor șaizeci în zona Triveneto

Prezentăm proiectul de renovare al vilei Longo, o reședință de o singură familie, construită în San Vendemiano, în provincia Treviso, în anii șaizeci: o clădire tipică venețiană, cu teren dedicat zonelor de servicii (cum ar fi garajul, spălătoria) apartament la primul etaj, accesat prin scara exterioară. Recent, casa a suferit o restructurare majoră, sub patronajul durabilității ecologice, pentru care s-au folosit materiale naturale.

Printre intervențiile efectuate, sa creat stratul termic extern, camerele interioare au fost reamenajate (sisteme, extinderea spațiilor). Lucrările au fost încredințate arhitectului Enrico Mazzer și designerului portughez Monica Fernandes, de la studioul Treedesign din Conegliano.

Cuvântul pentru arhitecți

"Am creat un mediu de casă adaptat nevoilor clientului care a vrut să-și refacă familia prin adaptarea la modalitățile vieții domestice contemporane", explică designerul. "De asemenea, datorită terenurilor ușor înclinate, noua clădire se caracterizează prin orizontala accentuată a compoziției, consolidată în continuare de plinta de piatră și de placarea în lamele de lemn care înconjoară fronturile exterioare ale parterului. Folosind pe deplin întregul volum disponibil, o terasă generoasă și un nou volum de adăugare au fost de asemenea create, din planul în formă de L cu un acoperiș plat, alăturat clădirii renovate și un pompeian care califică o parte a curții. o nouă cheie pentru înțelegerea potențialului latent în recuperarea patrimoniului postbelic post-război.

"Acum, spațiile disponibile pentru clădirile noi sunt întotdeauna mai mici și este potrivit, după părerea mea, să intervină pe cele existente pentru a păstra naturalitatea reziduală a teritoriului. Din această perspectivă, intervențiile de recuperare reprezintă o oportunitate interesantă de a îmbunătăți calitatea arhitecturii construcțiilor rezidențiale pe scară largă, în special în Triveneto, este considerată locul acasă și este subiectul unei atenții și atenții considerabile de către proprietari.

Ori de câte ori este posibil - și când este convenabil - încerc întotdeauna să folosesc materiale naturale, cum ar fi lemn, piatră și tencuială de var, care, pe lângă frumusețea lor intrinsecă, restabilește și mai multă sănătate clădirilor ".

O renovare ecologică: Piatră și lemn pentru fațade

Farmecul de piatră și lemn a fost ales de designeri împreună cu proprietarul pentru renovarea exterioară.

"Lemnul este un material rezistent și versatil, cald și ușor, adecvat, de exemplu, pentru podele ridicate. În acest caz a fost folosit alături de porfir pentru a marca baza clădirii. Această alegere pune problema standardizării imaginii ușii, ferestrelor și ușii de garaj secționale, produse de Hörmann.

Împreună cu compania Zaia Serramenti, care lucrează în acest sector de ani de zile cu intervenții de înaltă calitate cu îngrijire artizanală, am identificat cea mai bună soluție pentru acoperirea ușii, adaptarea ochiurilor geometrice ale lamelelor la mecanismul glisant al ușii, chiar depășind aceleași limite recomandată de societatea-mamă. Prin urmare, am reușit să reducem distanța dintre lamele de la 25 mm la numai 5 mm, obținând un design personalizat în conformitate cu cerințele generale ale esteticului de design. "Performanța energetică

Lucrările de renovare a casei San Vendemiano au vizat, de asemenea, îmbunătățirea performanței sale energetice, din care nu mai este rezonabil să nu luați în considerare construirea unui proiect de construcție, așa cum își amintește chiar designerul.

"Am acoperit zidurile existente, din blocuri de beton, cu un strat gros de polistiren.

Pentru construcția expansiunii au fost utilizate blocuri de beton celular pentru pereți și o structură izolată din lemn cu fibre de lemn de densitate diferită pentru acoperiș. Acestea sunt materiale care asigură o performanță termo-acustică ridicată, respirabilitatea pereților, durabilitatea ecologică și ușurința instalării ".

Casa a fost echipată cu panouri solare termice și un cazan de condensare cu depozitare, pe lângă pardoselile radiante. Astfel, clădirea a obținut o certificare energetică în clasa B.